Sałatka z gruszką, orzechami włoskimi, dodatkowo z serem feta (na bazie mleka owczego i koziego) oraz polana sosem winegret. Super kompozycja, smak gruszki i sosu idealnie ze sobą współgrają. Dla mnie osobiście w tej potrawie, największą robotę robi właśnie sos. Nie potrzeba więcej, wystarczy sałata i sos, a smak jest i tak obłędny. Koniecznie wypróbuj tego prostego sposobu, zaczerpniętego z południa Francji. Poniższą sałatkę można zapakować do pojemniczka i zabrać ze sobą do pracy/ w podróż.
sos winegret:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego białego
- wyciśnięty mały ząbek czosnku lub połowa większego
- sól 1/4 łyżeczki
- szczypta pieprzu
Wszystkie składniki włożyć do małego słoiczka. Zamknąć dekielkiem/nakrętką i wstrząsnąć kilka razy (składniki połączą się – mieszając łyżką nie uzyskamy takiego efektu).
- mix sałat (2 duże garści) sałata zielona, rukola, liście buraka i listki ciemnej bazylii
- mała garść orzechów włoskich (ok 6 szt.)
- 1/2 gruszki
- ser feta – pokrojony w kostkę (ok. 8-10 kostek)
- pieprz
Wyłożyć sałatę na talerz oraz resztę składników (pokrojoną gruszkę, fetę), polać sosem winegret (połowę porcji) i posypać orzechami i delikatnie pieprzem. Prosto i smacznie.