Szybki i ekstremalnie prosty przepis na sałatkę brokułową. Świetnie się sprawdzi jako szybkie danie/lunch/kolację lub jako jedna z przystawek na wieczornym spotkaniu ze znajomymi/rodziną. Oprócz brokułu będzie potrzebna czerwona fasola, feta i składniki do sosu aioli.
Sos aioli jest moją “odchudzoną” wersją czyli bez użycia majonezu.
Składniki:
- brokuł
- fasola czerwona z puszki
- feta ok 70g
- 150g jogurtu naturalnego lub typu greckiego
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżka (10g) oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- sól
Zaczynamy od ugotowania brokułu na parze. Kolejno rozdzielamy go na osobne różyczki (mniejsze kawałki) i układamy na półmisku (taki, w którym można piec w wysokiej temperaturze). Następnie odsączamy fasolę z puszki, można ją delikatnie przepłukać i kolejno wysypujemy na brokuł. Następnie kroimy fetę na mniejsze kawałki i układamy na wierzch brokułu. Całość można lekko posolić. Półmisek z brokułem wkładamy do piekarnik rozgrzanego do 180°C. Piec ok 15 minut, ostatnie 2-3 minuty można włączyć termoobieg.
Sos: do naczynia wkładamy jogurt, wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, oliwę i sól (1/4 – 1/2 łyżeczki). Całość blendujemy.
Po wyjęciu z piekarnika, brokuł polać sosem aioli i gotowe.
Sałatkę można również przyrządzić bez pieczenia. Wystarczy tylko ugotować brokuł, wyłożyć na niego składniki i polać sosem.