Czteroskładnikowa sałatka porowa. Prosta, szybka i smaczna.
Świetnie się sprawdzi jako przekąska w ciągu dnia, dodatek do mięsa lub na wieczorne przyjęcie.
Składniki (na dużą miskę sałatki):
- cały por
- 5 jajek małych (lub 4 średniej wielkości)
- 4-5 ogórków kiszonych
- 2 średnie jabłka
Sos (dip):
- 1 czubata łyżeczka musztardy dijon
- 1 czubata łyżeczka miodu
- 10 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sól & pieprz
Gotujemy jajka na twardo i pozostawiamy do ostygnięcia. Kroimy całego pora w cienkie paski. Kolejno szatkujemy w drobną kostkę jabłka, ogórki oraz jajka. Następnie przystępujemy do przygotowania sosu, którego jest najlepiej wymieszać za pomocą małego słoiczka lub pudełeczka. Do pojemnika wlewamy oliwę, ocet, dodajemy miód, musztardę oraz sól i pieprz. Całość mieszamy łyżeczką, kolejno zakręcamy/zamykamy słoiczek i potrząsamy energicznie aby całość się dokładnie połączyła. Polewamy sosem całą sałatkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec całość wymieszać dużą łyżką. Gotowe, można smakować. 🙂