Mój koszyk

Sałatka z serem feta i dipem truskawkowym. Pomysł na szybki lunch lub przekąskę w ciągu dnia. Z podanego przepisu na dip truskawkowy wyjdzie znacznie więcej porcji, zatem można go przelać do zamykanego słoiczka i przechowywać w lodówce. Przed użyciem tylko mocną wstrząsnąć. Jeśli mamy gotowy dip w lodówce to przygotowanie takiej sałatki lub podobnej to kwestia paru minut. 

Składniki do sałatki (1 porcja):

  • sałata
  • liście buraka/botwinki
  • liście rukoli
  • świeże zioła – bazylia + czomber
  • seler naciowy (jedna gałązka)
  • 6 szt. migdałów
  • 50g sera typu feta
  • ok. 5 cm świeżego ogórka
  • pieprz czarny
  • opcjonalnie kwiatki jadalne

Dip truskawkowy (mały słoiczek):

  • 30 g oliwy z oliwek
  • 30 g octu balsamicznego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 130 g truskawek
  • 1/4 soli morskiej/himalajskiej/kłodawskiej
  • 1/4 pieprzu czarnego
  • łyżka miodu (można więcej jeśli chcemy bardziej słodszy)

Przygotowanie: wszystkie produkty do sałatki po prostu wyłożyć na talerz (ładnie układając). Liście sałaty tylko “podrzeć” czyli rękoma poprzerywać na mniejsze kawałki. Seler naciowy pokroić na mniejsze kawałki, ogórak obrać i również pokroić, migdały w całości lub przecięte na pół. Z serem feta podobnie czyli na mniejsze kawałki i poukładać na sałacie. Posypać czarnym pieprzem. Sałatkę polać dipem truskawkowym.

Dip truskawkowy: wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować, następnie przelać do słoiczka.

Gotowe!

Zmień swoje ciało i życie w FIT body Club!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz również

www.fitbodyclub.pl © 2019-2023