Sałatka z serem feta i dipem truskawkowym. Pomysł na szybki lunch lub przekąskę w ciągu dnia. Z podanego przepisu na dip truskawkowy wyjdzie znacznie więcej porcji, zatem można go przelać do zamykanego słoiczka i przechowywać w lodówce. Przed użyciem tylko mocną wstrząsnąć. Jeśli mamy gotowy dip w lodówce to przygotowanie takiej sałatki lub podobnej to kwestia paru minut.
Składniki do sałatki (1 porcja):
- sałata
- liście buraka/botwinki
- liście rukoli
- świeże zioła – bazylia + czomber
- seler naciowy (jedna gałązka)
- 6 szt. migdałów
- 50g sera typu feta
- ok. 5 cm świeżego ogórka
- pieprz czarny
- opcjonalnie kwiatki jadalne
Dip truskawkowy (mały słoiczek):
- 30 g oliwy z oliwek
- 30 g octu balsamicznego
- sok z 1/2 cytryny
- 130 g truskawek
- 1/4 soli morskiej/himalajskiej/kłodawskiej
- 1/4 pieprzu czarnego
- łyżka miodu (można więcej jeśli chcemy bardziej słodszy)
Przygotowanie: wszystkie produkty do sałatki po prostu wyłożyć na talerz (ładnie układając). Liście sałaty tylko “podrzeć” czyli rękoma poprzerywać na mniejsze kawałki. Seler naciowy pokroić na mniejsze kawałki, ogórak obrać i również pokroić, migdały w całości lub przecięte na pół. Z serem feta podobnie czyli na mniejsze kawałki i poukładać na sałacie. Posypać czarnym pieprzem. Sałatkę polać dipem truskawkowym.
Dip truskawkowy: wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować, następnie przelać do słoiczka.
Gotowe!