Mój koszyk

Śniadania białkowo – tłuszczowe

Śniadania białkowo – tłuszczowe coraz bardziej stają się popularne i polecane przez dietetyków.

Dlaczego?

Posiłki B/T (skrót od białkowo – tłuszczowe) dają uczucie sytość na dłużej, nie powodując przy tym ospałości. Dodatkowo sprawiają, że mamy więcej energii, lepszą koncentrację oraz mniej podjadamy w ciągu dnia. Natomiast, najciekawsze jest to, że w  naszym organizmie nie tworzą się nowe komórki tłuszczowe, a te istniejące są spalane szybciej, ponieważ organizm chętniej wejdzie w przemianę energetyczną z tkanki tłuszczowej.

Węglowodany na śniadanie mogą powodować większy apetyt, przez co zjemy więcej np. jeśli zjemy płatki z mlekiem to najprawdopodobniej wyrzut insuliny będzie tak duży, że po 1- 2 h spadnie nam cukier do tego stopnia, że będziemy czuli potrzebę zjedzenia kolejnego posiłku. Natomiast śniadanie, które jest tłuste np. jaja, boczek, jajecznica na kiełbasie czy jaja ze smalcem gęsim będzie rozwiązaniem idealnym. Tu pojawia się pytanie, dlaczego? Ponieważ wówczas nasze uczucie sytości będzie trwało znacznie dłużej, gdyż posiłki  bezwęglowodanowe (bez pieczywa, makaronów, płatków, kasz, produktów mącznych, ryżu, ziemniaków, fruktozy, laktozy itp.) nie powodują zwiększenia stężenia glukozy we krwi. W związku z tym nie zostanie podniesiony poziom insuliny. Insulina – hormon anaboliczny (budujący), który buduje przede wszystkim tkankę tłuszczową, a kiedy jest aktywność fizyczna, jest stosowana do budowy masy mięśniowej. Niestety na co dzień jest naszym wrogiem. Wczesnoporanny wyrzut insuliny potężnie zmniejsza spalanie tłuszczu na resztę dnia.

Co ważne, tłuszcz jest niezbędny do prawidłowej produkcji hormonów, budowy układu nerwowego, jest materiałem budulcowym tkanek oraz jest  niezbędny do wchłaniania witamin A, D, E i K.

Tłuszcz jest ważny w diecie, a spożywając go na śniadanie, powoduje więcej pożytku niżeli strat. Powszechnie panuje strach na jedzenie tłuszczu w obawie przed przytyciem, ale tylko nadwyżka kalorii powoduje przybieranie na masie. Wiadomo tłuszcz zawiera więcej kalorii niżeli węglowodany, ale również daje szybsze i dłuższe uczucie sytość.

Śniadanie białkowo – tłuszczowe jest szczególnie polecane dla osób zabieganych, żyjących w ciągłym pędzie i stresie. J

Jednak należy pamiętać, że trzeba słuchać swojego organizmu i dawać mu to, co akurat potrzebuje. Jeśli masz ochotę na śniadanie węglowodanowe np.owsiankę to nie rezygnuj z niej. Jedz to, po czym czujesz się najlepiej i masz najwięcej energii.

Przykład śniadania białkowo – tłuszczowego

Omlet wiosenny

Zapiekane warzywa z fetą i jajkiem

Muffiny jajeczne na śniadanie

Ozór wołowy w galarecie

Pieczeń z wątróbki drobiowej

Pasta z makreli

Zmień swoje ciało i życie w FIT body Club!

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz również

www.fitbodyclub.pl © 2019-2021