To już ostatni piątek przed świętami i ostatni odcinek “Świątecznego gotowania”. Jak ten czas szybko zleciał. Dzisiaj czas na kolejne dwa przepisy w świątecznym klimacie. Jeśli jeszcze nie widziałaś poprzednich odcinków, to koniecznie musisz obejrzeć. Link do nich znajdziesz na samym dole wpisu. Jestem bardzo ciekawa czy już spróbowałaś lub spróbujesz jakiegoś z moich przepisów (lub może się zainspirowałaś). Starałam się, aby przepisy były ciekawe, proste do wykonania i oczywiście, aby były bardzo smaczne. Mam nadzieję, że mi się udało. Więcej świątecznych przepisów znajdziesz w moim autorskim e-booku.
Zapraszam do oglądania i próbowania przepisów.
Pod filmikiem znajduje się pełna lista składników użytych do przepisów.
Piernikowy łosoś
- 200g łososia
- 1 szalotka
- 1 łyżka kaparów
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- mały pęczek szczypiorku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- pierniki
Śledzie na słodko
- 2 płaty śledziowe
- 1 cebula lub 2 mniejsze
- garść rodzynek
- łyżeczka masła klarowanego
- 1/2 łyżeczki utartych goździków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ksylitolu lub erytrytolu
- płaska łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- szczypta soli
- pietruszka do ozdoby
Święta w zdrowym stylu | Przepisy świąteczne – PDF
Znajduje się w nim, aż 26 zdrowych przepisów na naszą polską wigilię. Są to dania inspirowane głównie kuchnią polską w wersji bezglutenowej. Starałam się, aby przepisy były łatwe do wykonania i przyrządzone z produktów dostępnych w większości sklepów. W e-booku znajdziesz m.in. przepisy na pierogi w dwóch wersjach, domowe pierniki, makowe szaleństwo, poncz kokosowy, kawa rozgrzewająca, śledzie w 3 odsłonach, krokiety, trufle i wiele innych.