Lubisz gofry i szarlotkę? Jeśli tak, to wypróbuj dzisiejszy przepis. 😀 Gofry bezglutenowe oraz duszone jabłka.
Ciasto na gofry (2 sztuki):
- 1 jajko
- 1/4 sody
- 4 czubate łyżki mąki ryżowej
- sól
- ok. 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżki ksylitolu
Całość mieszamy i wylewamy do gofrownicy.
*gofrownice są różne, więc jak za mało będziecie mieli ciasta to dosypcie mąki i dolejcie wody
Nadzienie jabłkowe:
- jedno jabłko
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka ksylitolu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- szczypta wanilii bourbon
Kroimy jabłko na kawałki, zalewamy wodą i gotujemy. Dodajemy do jabłek ksylitol, cynamon, goździki, wanilię i całość gotujemy, aż jabłko będzie miękkie, a woda odparuje.
Cukier puder -> mielimy ksylitol na puder.
Na upieczonego gofra kładziemy jabłka i posypujemy całość zmielonym ksylitolem.
Smacznego, bye 😉