Tłuszcze w naszej diecie są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, jak i również do osiągnięcia optymalnej, zdrowej sylwetki. Wystrzeganie się ich na każdym kroku oraz obcinanie praktycznie do zera, może wywołać szereg konsekwencji. W społeczeństwie zakorzeniło się, że tłuszcz jest ZŁY, niezdrowy i powoduje tycie. Jest to moda z lat 80, 90 gdzie rynek został zalany produktami typu “0% tłuszczu”. Dieta niskotłuszczowa czyli eliminacja wszystkich rodzajów tłuszczy (korzystnych i szkodliwych) może wywołać m.in:
- schorzenia skóry i włosów
- bóle stawów
- depresję
- zaburzenia przemiany materii
- niski poziom testosteronu
- choroby układu krążenia
- zmęczenie
Dobry tłuszcz jest zdrowy i niezbędny, ale są pewne rodzaje tłuszczów szkodliwych dla naszego zdrowia. To ich powinniśmy wystrzegać się na każdym kroku i są to:
- tłuszcze hydrogenizowane
- częściowo hydrogenizowane
- kwasy tłuszczowe typu trans
Tłuszcze hydrogenizowane (uwodornianie) i częściowo hydrogenizowane (częściowo uwodornianie) są to oleje wytwarzane w procesach przemysłowych. Założeniem producentów takiej żywności jest przedłużenie okresu trwałości i produkowanie jak najtańszych smarowideł (np. margaryna)
Proces uwodorniania powoduje, że naturalne tłuszcze zostają przekształcone w nienaturalne i szkodliwe dla zdrowia. Takie końcowe produkty zawierają w sobie również duże ilości zmodyfikowanych chemicznie kwasów tłuszczowych, znanych jako tłuszcze TRANS. Zaliczane są do najbardziej szkodliwych związków spożywczych.
Tłuszcze trans w naturalnej postaci występują również w mięsie i produktach mlecznych. Natomiast są to naturalne tłuszcze w przeciwieństwie do tych które są wytworzone sztucznie. Przemysłowe tłuszcze trans znajdziemy m.in:
- margarynach,
- smarowidłach,
- gotowe wypieki cukiernicze (krakersy, herbatniki, grzanki, ciasteczka, ciasta, pieczywo)
- wyrobach smażonych (frytki),
- chipsy kukurydziane,
- oleje częściowo uwodornione
- rafinowane oleje roślinne
Konsekwencje spożywania tłuszczów typu trans:
- podniesione ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia
- podniesienie poziomu “złego” cholesterolu (frakcja LDL)
- obniżenie poziomu “dobrego” cholesterolu (frakcja HDL)
- podniesienie trójglicerydów
- zmniejszają wrażliwość insulinową
- zwiększona zachorowalność na cukrzycę typu 2
- upośledzają funkcjonowanie układu immunologicznego
- mogą powodować raka
- wywołują stany zapalne w organizmie
- zwiększają lepkość krwi
- utrudnienie spalania tłuszczów
Wystrzegaj się tłuszczów wytworzonych sztucznie (przemysłowo) jak i również olejów roślinnych, które zostały poddane działaniu czynników zewnętrznych (światło, temperatura, powietrze).
Natomiast nie zapominajmy o zdrowych tłuszczach, tych naturalnych jak oliwa z oliwek, prawdziwe masło 82%, awokado, olej lniany itp.
Odsyłam do małej “ściągi”, a mianowicie do listy rekomendowanych i nie rekomendowanych źródeł tłuszczów. -> TŁUSZCZE – dobre i złe źródła
2 Comments
no i super 🙂 olej lniany jest spoko – oczywiście na zimno 😀
Ja sobie właśnie kupiłam olej lniany i jestem bardzo zadowolona.