Mój koszyk

Szkodliwe TŁUSZCZE, których należy unikać!

Tłuszcze w naszej diecie są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, jak i również do osiągnięcia optymalnej, zdrowej sylwetki. Wystrzeganie się ich na każdym kroku oraz obcinanie praktycznie do zera, może wywołać szereg konsekwencji. W społeczeństwie zakorzeniło się, że tłuszcz jest ZŁY, niezdrowy i powoduje tycie. Jest to moda z lat 80, 90 gdzie rynek został zalany produktami typu “0% tłuszczu”. Dieta niskotłuszczowa czyli eliminacja wszystkich rodzajów tłuszczy (korzystnych i szkodliwych) może wywołać m.in:

  • schorzenia skóry i włosów
  • bóle stawów
  • depresję
  • zaburzenia przemiany materii
  • niski poziom testosteronu
  • choroby układu krążenia
  • zmęczenie

Dobry tłuszcz jest zdrowy i niezbędny, ale są pewne rodzaje tłuszczów szkodliwych dla naszego zdrowia. To ich powinniśmy wystrzegać się na każdym kroku i są to:

  • tłuszcze hydrogenizowane
  • częściowo hydrogenizowane
  • kwasy tłuszczowe typu trans

Tłuszcze hydrogenizowane (uwodornianie) i częściowo hydrogenizowane (częściowo uwodornianie) są to oleje wytwarzane w procesach przemysłowych. Założeniem producentów takiej żywności jest przedłużenie okresu trwałości i produkowanie jak najtańszych smarowideł (np. margaryna)

Proces uwodorniania powoduje, że naturalne tłuszcze zostają przekształcone w nienaturalne i szkodliwe dla zdrowia. Takie końcowe produkty zawierają w sobie również duże ilości zmodyfikowanych chemicznie kwasów tłuszczowych, znanych jako tłuszcze TRANS. Zaliczane są do najbardziej szkodliwych związków spożywczych.

Tłuszcze trans w naturalnej postaci występują również w mięsie i produktach mlecznych. Natomiast są to naturalne tłuszcze w przeciwieństwie do tych które są wytworzone sztucznie. Przemysłowe tłuszcze trans znajdziemy m.in:

  • margarynach,
  • smarowidłach,
  • gotowe wypieki cukiernicze (krakersy, herbatniki, grzanki, ciasteczka, ciasta, pieczywo)
  • wyrobach smażonych (frytki),
  • chipsy kukurydziane,
  • oleje częściowo uwodornione
  • rafinowane oleje roślinne

Konsekwencje spożywania tłuszczów typu trans:

  • podniesione ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia
  • podniesienie poziomu “złego” cholesterolu (frakcja LDL)
  • obniżenie poziomu “dobrego” cholesterolu (frakcja HDL)
  • podniesienie trójglicerydów
  • zmniejszają wrażliwość insulinową
  • zwiększona zachorowalność na cukrzycę typu 2
  • upośledzają funkcjonowanie układu immunologicznego
  • mogą powodować raka
  • wywołują stany zapalne w organizmie
  • zwiększają lepkość krwi
  • utrudnienie spalania tłuszczów

Wystrzegaj się tłuszczów wytworzonych sztucznie (przemysłowo) jak i również olejów roślinnych, które zostały poddane działaniu czynników zewnętrznych (światło, temperatura, powietrze).

Natomiast nie zapominajmy o zdrowych tłuszczach, tych naturalnych jak oliwa z oliwek, prawdziwe masło 82%, awokado, olej lniany itp.

Odsyłam do małej “ściągi”, a mianowicie do listy rekomendowanych i nie rekomendowanych źródeł tłuszczów. -> TŁUSZCZE – dobre i złe źródła

Zmień swoje ciało i życie w FIT body Club!

2 Comments

  1. Paulina Targańska

    no i super 🙂 olej lniany jest spoko – oczywiście na zimno 😀

  2. Benka86

    Ja sobie właśnie kupiłam olej lniany i jestem bardzo zadowolona.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz również

www.fitbodyclub.pl © 2019-2023