Szparagi gatunek byliny z rodziny szparagowatych. Występuje naturalnie w obszarze śródziemnomorskim i na terenach przyległych. Jest jedynym jadalnym przedstawicielem rodzaju szparag (Asparagus) i jako roślina uprawna rozpowszechniony został na całym świecie. Obecnie największe plantacje szparagów znajdują się w Ameryce Północnej oraz na Dalekim Wschodzie (głównie w Chinach). Uprawia się je także w Europie Zachodniej (Holandia, Hiszpania Francja, Niemcy). Szparagi hodowane są również w Polsce – głównie w województwie wielkopolskim oraz lubuskim.
BUDOWA:
Część podziemna szparagi zwana jest karpą (składa się z rozrastającego się na boki kłącza tzw. korzeń), która przystosowana jest do zimowania w podłożu.
Szparagi pod ziemią potrafią przetrwać lata dzięki korzeniom mięsistym, które rozrastają się nawet na głębokość 3 m. Korzenie włókniste natomiast odpowiedzialne są jedynie za pobieranie składników pokarmowych.
Co roku wiosną na górnych częściach karp pojawiają się młode pędy (tzw. wypustki), które początkowo są bardzo soczyste, grube i mięsiste. To właśnie wypustki w początkowej fazie wzrostu stanowią jadalną część rośliny, zwaną popularnie „szparagami”. Kiedy wypustki osiągają długość powyżej 30 cm, stają się twarde, łykowate i niejadalne.
Rozróżniamy dwa rodzaje szparagów białe oraz zielone i jest to związane ze sposobem uprawy.
Szparagi bielone rosną w wałach ziemi, które usypuje się nad rzędami roślin. Wypustki zbiera się zanim przebiją powierzchnię gleby i należy wyciąć szparaga specjalnym, ostrym nożem. Zbiory szparagów bielonych przeprowadza się dwukrotnie w ciągu dnia: wcześnie rano i popołudniem/wieczorem.
Szparagi zielone rosną nad ziemią – dzięki temu zawierają więcej witamin i składników odżywczych (mają dostęp do świata słonecznego). Wycina się je, kiedy osiągną około 20 cm wysokości, a zbiory przeprowadza się przed południem raz dziennie (kiedy jest chłodniej – tylko raz na kilka dni).
Zebrane szparagi umieszcza się w ciemnym i chłodnym miejscu albo w pojemniku z lodowatą wodą. Uprawa szparagów jest czaso i pracochłonna. Miałam okazję pracować przy zbiorach dlatego z własnego doświadczenia wiem, że jest to jedna z cięższych prac polowych i nie polecam nikomu.
Szparagi zielone dają mniejsze plony niż szparagi bielone, ponadto są mniej trwałe (szybkie więdnięcie, rozsypywanie się główek). Nie trzeba ich za to obierać ze skórki przed podaniem w odróżnieniu od białych.
WŁAŚCIWOŚCI:
- lekkostrawne,
- niskokaloryczne,
- zawierają witaminy z grupy B,
- witaminę C, K,
- zielone zawierają dużo beta-karotenu,
- są źródłem potasu, magnezu, selenu, fosforu, wapnia i kwasu foliowego,
- zawierają również glutation, który wzmacnia układ odpornościowy, wzmacnia wątrobę i wspomaga wypłukiwanie toksyn z organizmu,
- uznawane też są jako silny afrodyzjak
Szparagi mają wspaniały, delikatny smak. Najlepiej smakują posypane tylko solą himalajską i lekko polane rozpuszczonym masłem. Francuzi najczęściej jadają szparagi z majonezem.
Jak je można przyrządzać?
- najprościej na parze lub ugotowane,
- grillować,
- podsmażać,
- dodawać do tarty, makaronu
- przyrządzić zupę krem
- lub jako dodatek do sałatek
Niżej znajdują się przepisy mojego autorstwa z wykorzystaniem szparagów. Korzystajcie póki sezon trwa
2 Comments
Bardzo mi miło? dziękuję i polecam szparagi w szynce z dodatkiem jajka. Pozdrawiam :*
Właśnie niedawno rozmawiałam z siostrą,że byśmy zrobiły tylko z jakiegoś sprawdzonego przepisu…dla mnie na czasie:)))Dzięki,jesteś jak zwykle niezawodna:****