Warzywna tarta na spodzie z buraka. Jest to danie, które kwalifikuje do kategorii „KETO” ze względu na znikomą ilość węglowodanów w porównaniu do reszty. Tarta jest świetną propozycją na danie białkowo-tłuszczowe, które zawiera również sporą ilość błonnika z uwagi na bazowy składnik jakim jest szpinak. Dodatkowo jest prosta w wykonaniu i ciekawie się prezentuje na talerzu.
Składniki:
– ugotowane buraki ok.4 sztuki (w zależności jak wielka jest foremka na tartę)
– mrożony szpinak (paczka) 450g
– masło klarowane do smażenia
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz, zioła prowansalskie
– feta ½ paczki (lidl) 200g
– 4 jaja
– opcjonalnie łyżka mąki kokosowej (można pominąć, jeśli nie ma mąki)
Zanim rozpoczniemy robienie tary, musimy mieć ugotowane buraki oraz rozmrożony szpinak.
Zaczynamy od pokrojenia w plastry buraków (już ugotowanych). Kolejnym krokiem jest posypanie delikatnie spodu od tarty mąką kokosową (na wypadek, gdyby buraki puściły za dużo soku, mąka zagęści- można ten krok pominąć), następnie układamy plastry buraków na dno foremki, tworząc spód naszej tarty. Teraz czas na masę szpinakową.
Na rozgrzaną patelnie kładziemy masło klarowane i dodajemy rozprasowany czosnek oraz szpinak (rozmrożony). Całość delikatnie podsmażamy dodając przyprawy sól, pieprz i 2 łyżeczki ziół prowansalskich. Po paru minutach dodajemy fete i jeszcze podsmażamy, aby feta się rozpuściła. W misce rozpijamy 4 jaja i ubijamy na jednolitą masę. Kolejno dodajemy jaja do masy szpinakowej i całość wylewamy do foremki, czyli na spód z buraka. Na wierz można położyć plastry buraka oraz posypać delikatnie mąką kokosową i ziołami prowansalskimi. Tarte wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec ok. 30 minut.
Zawartość procentowa makroskładników:
B (białko) 26%
T (tłuszcz) 57%
W (węglowodany) 17%
Błonnik 22g