Spód:
- 50g ksylitolu
- 100g masła zimnego
- 160g mąki owsianej
- 1 jajko
- szczypta soli
- płaska łyżeczka cukru waniliowego (można pominąć)
Spód robiłam w Thermomixie z przepisu na “Ciasto kruche słodkie”. Wykonałam z pół przepisu i pozamieniałam tylko mąkę zwykłą na owsianą oraz cukier na ksylitol.
Bez Thermomixa:
Zaczynamy od zmielenia ksylitolu na cukier puder (może być w młynku przeznaczonym do mielenia kawy). Kolejno kroimy małsło na mniejsze kawałki, dokładamy do niego zmielony ksylitol, mąkę, jajko, sól, wanilię i zagniatamy na jednolitą masę.
Kolejno formujemy z ciasta kulkę i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Przez ten czas można zabrać się za rabarbar.
Wierzch:
- ok. 12 szt rabarbaru (na zdj. 1 – ilość którą użyłam)
- 2 łyżki ksylitolu
- łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Zaczynamy od obrania rabarbaru. Następnie dzielmy na dwie porce tzn. z jednej połowy będziemy smażyć, a drugą dołożymy na surowo. A więc, połowę porcji kroimy na kawałki ok. 1 cm i przekładamy na patelnie. Smażymy bez przykrycia i bez żadnego tłuszczu ok 15 minut, aż będzie wyglądać tak jak na zdj. nr 2.
Kolejno zdejmujemy z ognia i chwilkę czekamy, aż rabarbar przestygnie. W między czasie kroimy pozostały rabarbar na takie same kawałki oraz przygotowujemy spód. Zatem, wyjmujemy z lodówki ciasto i przekładamy do tortownicy nasmarowanej uprzednio tłuszczem. Tak wyłożyć, aby ranty były lekko wyższe. Kolejno pieczemy sam spód w piekarniku nagrzanym do 180°C ok 10 minut. Następnie do przesmażonego rabarbaru dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej, cynamon oraz surowy, pokrojony w kostkę rabarbar. Całoś mieszamy do połączenia (zdj. 3).
zdj.3
Po podpieczeniu, na ciasto przekładamy cały rabarbar z patelni, wyrównujemy i znów pieczemy, tym razem 40 minut (z termoobiegiem) w 180°C. Tarta gotowa 😀
5 Comments
You have observed very interesting points! ps decent internet site.
Euro travel
Hi there Dear, are you in fact visiting this web site on a regular basis, if so then you will definitely get good know-how.
You actually make it seem really easy along with your presentation but I in finding this matter to be really one thing that
I believe I might by no means understand. It kind of feels too complicated and extremely wide for me.
I’m taking a look forward to your next post, I will try to get the grasp of it!
Najlepsze escape roomy
Właśnie idzie do pieca 🙂
??