Spód:

  • 50g ksylitolu
  • 100g masła zimnego
  • 160g mąki owsianej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka cukru waniliowego (można pominąć)

Spód robiłam w Thermomixie z przepisu na „Ciasto kruche słodkie”. Wykonałam z pół przepisu i pozamieniałam tylko mąkę zwykłą na owsianą oraz cukier na ksylitol.

Bez Thermomixa: 

Zaczynamy od zmielenia ksylitolu na cukier puder (może być w młynku przeznaczonym do mielenia kawy). Kolejno kroimy małsło na mniejsze kawałki, dokładamy do niego zmielony ksylitol, mąkę, jajko, sól, wanilię i zagniatamy na jednolitą masę.

Kolejno formujemy z ciasta kulkę i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Przez ten czas można zabrać się za rabarbar.

Wierzch:

  • ok. 12 szt rabarbaru (na zdj. 1 –  ilość którą użyłam)
  • 2 łyżki ksylitolu
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Zaczynamy od obrania rabarbaru. Następnie dzielmy na dwie porce tzn. z jednej połowy będziemy smażyć, a drugą dołożymy na surowo. A więc, połowę porcji kroimy na kawałki ok. 1 cm i przekładamy na patelnie. Smażymy bez przykrycia i bez żadnego tłuszczu ok 15 minut, aż będzie wyglądać tak jak na zdj. nr 2.

Kolejno zdejmujemy z ognia i chwilkę czekamy, aż rabarbar przestygnie. W między czasie kroimy pozostały rabarbar na takie same kawałki oraz przygotowujemy spód. Zatem, wyjmujemy z lodówki ciasto i przekładamy do tortownicy nasmarowanej uprzednio tłuszczem. Tak wyłożyć, aby ranty były lekko wyższe. Kolejno pieczemy sam spód w piekarniku nagrzanym do 180°C ok 10 minut. Następnie do przesmażonego rabarbaru dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej, cynamon oraz surowy, pokrojony w kostkę rabarbar. Całoś mieszamy do połączenia (zdj. 3).

zdj.3

Po podpieczeniu, na ciasto przekładamy cały rabarbar z patelni, wyrównujemy i znów pieczemy, tym razem 40 minut (z termoobiegiem) w 180°C. Tarta gotowa 😀

Podziel się tym przepisem z przyjaciółmi:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Zmień swoje ciało i życie w FIT body Club!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zobacz również

Zapisz się do newslettera

Zapisz się, aby zawsze być ze mną w kontakcie i otrzymywać najnowsze informacje o nowościach i wszystkich działaniach w FIT body Club!

Ważne

Materiały na tej stronie mają charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowią porady medycznej. Zawsze skonsultuj się z lekarzem przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety lub programu ćwiczeń.

Potrzebujesz pomocy?
  • Wszelkie pytania kieruj przez formularz kontaktowy

www.fitbodyclub.pl © 2019  Regulamin Polityka prywatności | Kontakt 

visa.svg
mastercard.svg
dotpay_logo_napisPL