Mój koszyk

Tarteletki z malinami bez glutenu

Przepyszna zdrowa słodycz. Tarteletki malinowe, które są łatwe w wykonaniu, tak jak każdy z moich przepisów. Połączenie malin z miętą sprawia, że w smaku są super orzeźwiające. Szybko się je robi, tylko potrzebujemy czasu na stężenie musu. Zapraszam do wypróbowania.

Składniki na spód:

  • 2 szkl mąki bezglutenowej (1 szkl ryżowej i 1 szkl kasztanowej) – lepiej użyć mąki gryczanej (zamiast kasztanowej), wtedy ciasto będzie bardziej twardsze i kruche. Z kasztanową jest bardziej miękkie.
  • 4 łyżki cukru daktylowego (lub ksylitol, erytrytol)
  • 1/2 kostki zimnego masła 82%
  • szczypta soli
  • 2 żółtka

Całość wymieszać (ręką ugnieść) i wyłożyć do foremek. Piec ok 20 minut w 180°C.

Składniki na mus malinowy:

  • 250g mrożonych malin (ja użyłam tych z LIDLA)
  • 5 łyżek cukru daktylowego (lub ksylitolu/ erytrytolu – posmakować bo daktylowy jest mniej słodki)
  • 100 ml mleka kokosowego
  • ok. 20 listków mięty
  • agar-agar 4g
  • pokruszone orzechy nerkowca do posypania na wierzch

Maliny odcedzamy. Kolejno podgrzewamy mleko w rondelku. W momencie wrzenia, zdejmujemy z ognia, dodajemy agar-agar i dokładnie łączymy ze sobą. Następnie mleko z agarem dodajemy do malin, dokładamy mięte, cukier i całość blendujemy.

Mus wylewamy do upieczonych foremek i wstawiamy do lodówki. Czekamy aż mus lekko stężeje (najlepiej 6h).

Na koniec przyozdobić orzechami i listkami mięty.

Zmień swoje ciało i życie w FIT body Club!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz również

www.fitbodyclub.pl © 2019-2023