Tort makowy bez użycia mąki. To jest moja propozycja na wielkanocny stół. Wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia oraz nie potrzeba wielu składników. Podstawa to jajka oraz mak. Mam nadzieję, że skorzystacie bo torcik jest WYBORNY i przede wszystkim jest niskowęglowodanowy!
Torcik zrobiony w tortownicy o średnicy 18 cm.
Składniki na biszkopt makowy:
- 6 jaj
- 200 g maku zmielonego
- 120 g erytrytolu (lub innego słodzika)
Składniki na masę kawową:
- 2 jaja
- 200 g masła 82%
- 120 g erytrytolu (lub innego słodzika)
- 60 ml espresso
- 10 ml spirytusu (można pominąć)
+ orzechy włoskie do przyozdobienia
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu czyli 6 jaj wraz z erytrytolem miksujemy w mikserze. Jak utworzy się jednolita masa to dodajemy mak i delikatnie mieszamy łyżką, aby się ładnie razem połączyło. Następnie masę makową przelewamy do tortownicy (uprzednio wysmarowanej tłuszczem) i pieczemy 30 minut w 180°C.
W między czasie zaczynamy robić masę kawową. 2 jajka miksujemy wraz z erytrytolem na parze. Kolejno pozostawiamy do przestygnięcia.
Kolejno w osobnej misce ucieramy masło. Jak masa z jajek i erytrytolu przestygnie to dodajemy ją po jednej łyżce do utartego masła (cały czas miksując). Na koniec dodajemy espresso i opcjonalnie spirytus. Całość zamieszać i masa kawowa gotowa.
Po upieczeniu i wystygnięciu biszkoptów, przekrajmy je na 3 części. Następnie przekładamy masą kawową i pozostawiamy troszkę masy, aby wierzch jeszcze wysmarować.
Na koniec przyzdabiamy orzechami. Tort przechowywać w lodówce. Gotowe!
One Comment
Jestem nowatorska w pieczeniu fit. Dla mnie ten przepis jest nie należycie wyjaśniony. Ciasto makowe się rozpadlo i nie było informacji o tym że trzeba długo ubijać na parze aby rozpuścić cukier.