Babeczki cytrynowo- kokosowe z truskawką. Idealne na specjalne okazje np. zamiast tortu na urodziny 😉
U mnie właśnie w tym roku zastępują tort urodzinowy 😉 zdrowe, apetyczne i przepyszne.
Przepis
Spód:
- szklanka mąki gryczanej
- 1/2 szkl mąki z topinamburu
- 2 żółtka
- 2 łyżki ksylitolu
- starta skórka z cytryny
- 1/3 masła
Całość ugnieść, wyłożyć do foremek i piec ok. 13min w 180°C (grzałka góra/dół)
Masa ferrero:
- 200g daktyli
- 100g orzechów laskowych
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szkl wody
Daktyle zalać wrzątkiem i pozostawić, aby zmiękły. Następnie dodać zmielone orzechy oraz kakao i całość zblendować. Masę wyłożyć na podpieczony spód.
Masa kokosowa:
- puszka mleka kokosowego
- laska wanilli
- łyżeczka żelatyny
Mleko zagrzać w rondelku, dodać wanilię, następnie żelatynę i mieszać do momentu rozpuszczenia.
Masę wylać na wierz oraz położyć na wierzch truskawkę.
Wstawić do lodówki, aby masa stężała.
I tak wyglądają moje urodzinowe babeczki 😀
Pozdrawiam i miłego dnia 🙂