Zaparzana babka bez glutenu czyli nowa metoda na wypieki bezglutenowe. Dzięki zaparzaniu ciasto jest konsystencją zbliżone do mąki pszennej (delikatne, miękkie), a w końcowym rezultacie jeszcze lepsze w smaku. Proponuję przetestować metodę zaparzania z poniższym przepisem.
Polecam również przepis na naleśniki, w której również zasotosolałam zaparzanie : Naleśniki bezglutenowe z jagodami.
Składniki:
- szklanka mąki ryżowej
- szklanka gorącej wody
- 3 łyżki ksylitolu
- płaska łyżeczka sody
- 2 czubate łyżki oleju kokosowego
- szczypta soli
- 3 jajka
- 10 szt. daktyli (bez pestek)
- 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
Do mąki ryżowej wlewamy gorącą wodę (zaparzamy) i mieszamy. Po kilku minutach (ok 10 min – lekko przestygnie) dodajemy ksylitol, sodę, olej kokosowy, 3 żółtka i całość łączymy. Kolejno dodajemy pokrojone w kostkę daktyle, czekoladę (również rozdrobnioną na kawałki) i ubite 3 białka. Całość delikatnie wymieszać i wylać do foremki na babkę. Piec 45 minut w 180°C. Na koniec po upieczeniu można posypać cukrem daktylowym, cukrem pudrem (z ksylitolu) lub zrobić lukier (również z ksylitolu lub erytrytolu). Ja wybrałam opcję z cukrem daktylowym.
Smacznego
2 Comments
Pięknie wygląda, ale również świetnie smakuje? Tak jak widzisz na zdjęciu, foremka dość nietypowa z jakimiś dziwnymi wrąbkami- kupiona we Francji ☝ALE znalazłam w internecie podobną. Podaje link: https://archiwum.allegro.pl…Wymiary foremki podobne, choć masa wypełniła jedynie 1/2 foremki. W małej keksówce lub kwadratowej formie również można upiec – możliwe, że wyjdzie nawet lepsze? Pozdrawiam
Pięknie wygląda 🙂 Na jakich wymiarów formę podane są proporcje? I czy ciacho można upiec w keksówce lub kwadratowej formie?