Jak szybko i prosto przyrządzić szparagi? Dzisiejszy przepis nie wymaga zdolności kulinarnych, bo jest banalnie prosty, a do tego świetnie wygląda i smakuje wybornie. Zachęcam do wypróbowania, zwłaszcza że sezon na szparagi trwa i trzeba korzystać póki można.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o szparagach (uprawa, rodzaje i właściwości) to zapraszam tutaj >SZPARAGI<
Teraz czas na przepis. Do wykonania szparagowej tratwy z łososiem potrzebujemy:
- szparagi
- łosoś
- pieprz i sól himalajska
- sok z 1/2 limonki
- tymianek
- patyczki do nadziewania
Zaczynamy od ugotowania szparagów w parowarze czyli najpierw myjemy szparagi, odrywamy końcówki (wystarczy przełamać ręką) i wstawiamy do gotowania. Ustawiamy w parowarze na ok 20 minut, aby szparagi zmiękły. Kolejno myjemy łososia, obieramy ze skóry i kroimy na porcje.
Ugotowane szparagi, nadziewamy na patyczek z obu stron i kładziemy na blachę lub do naczynia żaroodpornego. Na wytworzoną tratwę szparagową kładziemy łososia. Całość posypujemy pieprzem, tymiankiem i polewamy sokiem z 1/2 limonki. Dodatkowo na wierzch układamy plaster limonki i całość zapiekamy w 180°C ok. 15-20 minut (w zależności jaki ma być stopień upieczenia łososia). Na sam koniec (czyli na talerzu) dopiero solimy.
SMACZNEGO 😉