Mój koszyk

Zapiekane szparagi z łososiem

Jak szybko i prosto przyrządzić szparagi? Dzisiejszy przepis nie wymaga zdolności kulinarnych, bo jest banalnie prosty, a do tego świetnie wygląda i smakuje wybornie. Zachęcam do wypróbowania, zwłaszcza że sezon na szparagi trwa i trzeba korzystać póki można.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o szparagach (uprawa, rodzaje i właściwości) to zapraszam tutaj >SZPARAGI<

Teraz czas na przepis. Do wykonania szparagowej tratwy z łososiem potrzebujemy:

  • szparagi
  • łosoś
  • pieprz i sól himalajska
  • sok z 1/2 limonki
  • tymianek
  • patyczki do nadziewania

Zaczynamy od ugotowania szparagów w parowarze czyli najpierw myjemy szparagi, odrywamy końcówki (wystarczy przełamać ręką) i wstawiamy do gotowania. Ustawiamy w parowarze na ok 20 minut, aby szparagi zmiękły. Kolejno myjemy łososia, obieramy ze skóry i kroimy na porcje.

Ugotowane szparagi, nadziewamy na patyczek z obu stron i kładziemy na blachę lub do naczynia żaroodpornego. Na wytworzoną tratwę szparagową kładziemy łososia. Całość posypujemy pieprzem, tymiankiem i polewamy sokiem z 1/2 limonki. Dodatkowo na wierzch układamy plaster limonki i całość zapiekamy w 180°C ok. 15-20 minut (w zależności jaki ma być stopień upieczenia łososia). Na sam koniec (czyli na talerzu) dopiero solimy.

SMACZNEGO 😉

Zmień swoje ciało i życie w FIT body Club!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz również

www.fitbodyclub.pl © 2019-2023