Prosty pomysł na śniadanie białkowo-tłuszczowe czyli zapiekane warzywa z fetą i jajkiem. Wystarczy jedynie pokroić warzywa na mniejsze kawałki, przyprawić, dodać fetę i zapiec. Na poranne gotowanie idealna opcja, ponieważ nie wymaga dużego nakładu pracy.
Składniki użyte do przepisu:
- 1/2 cebuli lub jedna mała
- kawałek pora
- 1/3 papryki żółtej i czerwonej
- pomidorki koktajlowe
- 1 suszony plaster pomidora
- 1/3 opakowania fety (ok. 50g)
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 jajko (lub więcej)
Wszystkie warzywa oraz fetę pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić ziołami, pieprzem oraz dołożyć do nich olej kokosowy (położyć na wierzch). Całość piec ok 20-30 minut (w zależności od wielkości porcji) w 180°C.
Na koniec wbić jajko na sam wierzch (lub jajka) i jeszcze zapiec parę minut (do momentu ścięcia białka). Posolić tuż przed podaniem.
Prosto, smacznie i pożywnie.