Ekspresowa zapiekanka z batata i łososia. Przepyszny, pełnowartościowy posiłek, który jest bardzo prosty do przyrządzenia. Cała filozofia zapiekanki polega na tym, aby w misce poukładać plastry łososia, batata oraz cebuli. Dodatek serka koziego lub fety nadaje potrawie wyrazistego i niepowtarzalnego smaku. Jest to jeden z moich ulubionym przepisów, który często przyrządzam na kolację. Wypróbuj, na pewno nie pożałujesz.
Składniki:
- 1 batat
- 150g łososia surowego
- 1 cebula
- ser/serek kozi lub feta
- sól i pieprz
- tymianek i bazylia
Zaczynamy od obrania batata i pokrojenia go większe paski / kawałki. Kolejno gotujemy batata na parze (ok. 10 minut), aby lekko zmiękł. Następnie kroimy w paski łososia oraz cebulę. Po ugotowaniu batata i pokrojeniu wszystkich składników, możemy przystąpić do układania zapiekanki. Do specjalnej miski (do pieczenia) np. żaroodpornej lub glinianej, układamy warstwowo (pionowo) batata, łososia i cebulę.
Mniej więcej wygląda to tak, że najpierw batat (pionowo), póżniej łosoś, następnie cebula i tak, aż jedna warstwa się pokryje. Jeżeli składników będzie więcej można zrobić drugi “poziom” – to zależy jak duża jest miska. Do standardowej żaroodpornej wystarczy jedna warstwa, do glinianej (jak na zdjęciu) dwie warstwy. Na sam koniec wtykamy między batat i łosiosia serek kozi lub fetę (ilość wedle uznania) i posypać tymiankiem oraz bazylią. Całość zapiec ok 20 minut (pod przykryciem) w 180°C i następne 10 minut bez przykrycia. Po 30 minutach danie gotowe. Posolić i popieprzyć tuż przed zjedzeniem. Smacznego