Zapiekanka warzywna z fetą i świeżymi ziołami. Jest to przepis, który wrzucam do worka z KETO czyli z małą ilością węglowodanów. Zapiekanka jest pyszna! Świetnie się sprawdzi jako szybki i lekkostrawny obiad. Dodatkowo jest prosta w wykonaniu. Nie licząc pieczenia (35-40 minut), to robi się ją w błyskawicznym tempie. Koniecznie wypróbuj!
Składniki:
- mrożone warzywa (całe opakowanie) 750g
- 3 jajka
- 1/2 fety (75g)
- jogurt naturalny
- 1 duży ząbek czosnku
- świeże zioła (jakie mamy) np. bazylia, kolendra, szczypiorek
- zioła prowansalskie, pieprz, sól
- łyżeczka oleju kokosowego
Na samym początku wyjmujemy warzywa trochę wcześniej (ok 1h), aby lekko się odmoroziły. Następnie na rozgrzaną patelnie (na oleju kokosowym) wrzucamy rozgnieciony czosnek oraz całą paczkę warzyw. Kolejno smażymy co chwilę mieszając, aż warzywa się rozmrożą. Nie przykrywamy pokrywką, bo woda musi odparować. W między czasie posypujemy warzywa pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Jak już warzywa będą rozmrożone, to dokładamy pokruszoną fetę, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
W osobnej misce ubijamy 3 jajka, następnie dodajemy do nich cały jogurt oraz świeże zioła (poszatkowane). Całość 15-20 sekund mieszamy. Następnie przekładamy warzywa do foremki (foremkę wysmarować tłuszczem) i wylewamy na nią masę jajeczną. Można delikatnie poruszać warzywami, aby masa jajeczna dostała się, aż na sam spód.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C, ok 35-40 minut. Kontrolować pieczenie, jeśli wierzch się mocniej przyrumieni, to należy skręcić temperaturę do 150°. Smacznego