Krem czekoladowy czyli zdrowa NUTELLA. Przepyszny, delikatny krem nadający się do naleśników, gofrów bezglutenowych, do ciast, babeczek, do puddingu chia lub po prostu można wyjadać łyżką. Dla dzieci, dla dorosłych, a przede wszystkim dla łasuchów jako zamiennik oryginalnej nutelli. Przepis bardzo prosty i szybki dlatego koniecznie wypróbuj.
Składniki:
- awokado
- daktyle 10 szt
- kakao 3 łyżeczki
- pistacje 15 szt (niesolone)
- orzechy nerkowca 10 szt
- szczypta soli (jeżeli pistacje solone to nie dodawać soli)
Zalewamy daktyle wrzątkiem i odstawiamy na ok 3-5 minut. Kolejno obieramy awokado i przekładamy do miseczki. Dodajemy odcedzone daktyle, kakao, orzechy i sól. Całość zblendować na jednolitą masę.
Można również orzechy dodać w końcowej fazie i tylko delikatnie je zblendować, aby były wyczuwalne podczas jedzenia (opcjonalnie).
Smacznego