Zimne nóżki z wieprzowiny i indyka
Bardzo pyszne i zdrowe zimne nóżki, które dzięki zawartości kolagenu mają zbawienny wpływ na kości i stawy. Polecam zwłaszcza osobą z problemami stawowymi.
- 5 nóżek wieprzowych (pociętych)
- jeden udziec z indyka (ok. 0,5 kg)
- pieprz czarny
- ziele angielskie
- liść laurowy
- majeranek
- sól himalajska/morska
Wkładamy nóżki do garnka razem z udźcem, zalewamy wodą (lekko nad powierzchnią mięsa), dodajemy wszystkie przyprawy ( 5 liści laurowych , 10x ziele angielskie, pieprz czarny x10, majeranek, sól) i gotujemy na małym ogniu ok 1h w szybkowarze ( w zwykłym garnku ok 3h).
Po ostygnięciu oddzielamy mięso od kości, kroimy na kawałki, a powstały rosół przecedzamy przez sitko. Wszystko razem łączymy czyli rosół z pokrojonymi kawałkami mięsa i doprawiamy do smaku (sól/pieprz). Kolejno nalewamy w miseczki i po ostygnięciu wkładamy do lodówki. Nóżki gotowe do jedzenia po całkowitym stężnięciu.