Zupa z dynią w kubańskich smakach. Dynia zazwyczaj występuje w postaci kremu, ale dzisiaj przygotowałam jeszcze smaczniejszą wersje. Bardzo ważnym składnikiem oprócz dyni jest kiełbasa. Do pierwotnej wersji miałam użyć chorizo, ale jak to bywa zniknęła z lodówki szybciej niż myślałam. W knosekwecji wykorzystałam inną, również hiszpańską (mniej pikantną i z dodatkiem orzechów włoskich). Można również użyć normalną kiełbasę np. podsuszaną z dzika. Jednak najlepiej smakuje z chorizo. Gorąco zachęcam do wypróbowania, bo naprawdę jest przepyszna.
Składniki:
- 500g pokrojonej i obranej dyni
- 150g kiełbasy hiszpańskiej (sucha) lub chorizo lub zwykła kiełbasa (najlepiej chorizo!)
- pomidor
- 2 małe cebulki
- 1 ząbek czosnki
- sok z 1/2 cytryny
- przyprawy: 2 szt liścia laurowego, 4 szt ziela angielskiego, łyżeczka soli, łyżeczka czarnego pieprzu, łyżeczka kuminu
- kolendra
- 1,5 l wody
Pokrojoną w kostkę dynię zalewamy 1,5l wody i dodajemy sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Dynie gotujemy, aż zmięknie (10-15 min). Osobno na patelni smażymy pokrojoną w plastry kiełbasę, kiedy się już lekko podsmaży to dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Całość chwilę smażymy, aż cebulka się zeszkli. Kolejno do kiełbasy dodajemy pokrojony w kostkę pomidor oraz łyżeczkę kuminu. Łączymy wszystko i jeszcze minutkę podsmażamy. Następnie dodajemy całość z patelni do gotującej się dyni oraz sok z cytryny. Całość zagotować (1 min) Na koniec posypać świeżą kolendrą.
Smacznego