Przepyszna kalafiorowa zupka, która świetnie nadaje się na wiosenno-letnie dni. Lekkostrawna, łatwa w przygotowaniu i wyjątkowa w swojej prostocie. Przyznam się szczerze, że pierwszy raz robiłam zupę z kalafiora i jestem zaskoczona smakiem tej zupy. Pychota, polecam z całego serca.
Składniki:
- 1 marchew
- 1 pietruszka korzeń
- 1/2 selera
- 2 spore gałązki lubczyku
- 2 szalotki
- kalafior
- 2 łyżeczki masła
- 4 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sól himalajska i pieprz – ilość wedle uznania
Zaczynamy od obrania warzyw (marchew, pietruszka, seler), kroimy je na średnie kawałki i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą (ok 1 litr), dokładamy lubczyk, liść laurowy i ziele angielskie. Po zagotowaniu wody, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż warzywa zmiękną.
W między czasie kroimy szalotkę w słupki i kalafiora w małe różyczki. Podsmażamy szalotkę i kalafior na łyżeczce masła. Kalafior musi się leciutko przyrumienić (najlepiej przygotować większą patelnie, aby nic nie wypadało).
Podsmażony kalafior z szalotką dokładamy do gotujących się warzyw. Kolejno doprawiamy solą/pieprzem. Gotujemy aż, warzywa będą miękkie. Ugotowaną marchewkę, selera i pietruszkę wyjmujemy z zupy (możne je wykorzystać do innego dania) Na koniec dodajemy do zupy 1 łyżeczkę masła. Zupa jest już gotowa.
Smacznego
p.s zupkę można posypać dodatkowo świeżym koperkiem
3 Comments
Very interesting topic, regards for posting. Euro travel guide
Do you mind if I quote a few of your articles as long as I
provide credit and sources back to your weblog? My website is in the very same niche as yours and my users would genuinely benefit from a lot of
the information you present here. Please let me know if this alright with you.
Thanks a lot!
Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative.
I’m gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future.
Numerous people will be benefited from your writing.
Cheers! Najlepsze escape roomy