Prosta, pożywna i sycąca zupa. Idealnie sprawdza się w cieplejsze dni i nie tylko:). Wbrew pozorom, łatwa i szybka do wykonania. Dzisiejszy przepis jest na 2-3 osoby. Jeśli macie większą rodzinę to spokojnie możecie podwoić składniki bo w smaku jest rewelacja.
- 500 ml wody
- 1 marchewka
- 1 pietruszka korzeń
- 1/4 selera
- 2 gałązki lubczyku
- 1 ząbek czosnku
- 3 ziela angielskie
- 3 ziarna jałowca
- ok. 2 łyżeczki soli (mniej lub więcej w zależności od preferencji smakowych)
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- koperek duża garść lub dwie
- 3 łyżki mleka kokosowego (ja użyłam płynną część)
- 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie łopatka)
- 1 jajko
- sól (płaska łyżeczka) i pieprz (szczypta) do przyprawienia mięsa
Obieramy warzywa, kroimy w kostkę (marchew, seler, pietruszkę), wkładamy do jednego garnka, dorzucamy (lubczyk, pieprz, ziele angielskie, sól, ząbek czosnku- obrany i pokrojony w plastry, ziele jałowca- rozgniecione nożem, lubczyk) zalewamy wszystko wodą i stawiamy na ogień. Całość gotujemy na małym ogniu, aż do miękkości warzyw.
W między czasie przygotowujemy klopsiki. Zaczynamy od dodania do mięsa mielonego jajka, pieprzu i soli. Całość dokładnie łączymy, mieszając ręką. W oddzielnym garnku (mniejszym) gotujemy wodę. Z mięsa mielonego ulepiamy kulki (klopsiki) i wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy ok 5 – 10 minut (w zależności od wielkości klopsików).
Do naszej zupy warzywnej, wkładamy już sparzone klopsiki. Dodajemy koperek i mleko kokosowe. Całość pogotować ok 2 minut. Zupa gotowa, można podawać ze świeżo posypanym koperkiem.
SMACZNEGO