Zupa – krem z kalafiora czyli szybki pomysł na lekkostrawny obiad.
Składniki:
- 1 kalafior
- 1/4 selera korzeń
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 4 ziele angielskie
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki masła
- boczek – pare kawałków do smaku i ozdoby
- 1 łyżka startego parmezanu
Wykonanie:
Zaczynamy od umycia kalafiora i pokrojenia w małe różyczki. Kolejno przekładamy go do garnka, dodajemy również obranego selera (pokroić na mniejsze kawałki). Całość zalewamy wodą (tak aby lekko zakryło kalafior – nie za dużo wody, bo wyjdzie za rzadkie) i wstawiamy na ognień. Dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, gałkę i gotujemy. Na rozgrzaną patelnie kładziemy łyżeczkę masła i podsmażamy na niej obraną i rozdrobnioną cebulę. Kiedy cebula się już lekko zeszkli, dodajemy do niej wyciśnięty czosnek i chwilkę jeszcze całość podsmażyć. Kolejno cebulę dodajemy do zupy i gotujemy razem do momentu zmięknięcia warzyw. Następnie wyjmujemy z garna liść laurowy, ziele i blendujemy zupę na jednolitą masę. Krem ponownie wstawiamy na ognień, dodajemy parmezan i łyżeczkę masła. Jeśli się ponownie zagotuje, zupa-krem jest już gotowa. Dodatkowo można obsmażyć parę kawałków boczku i dodać do smaku na wierch kremu oraz posypać pieprzem.
Smacznego