Zupa z dzikim łososiem i fasolką szparagową. Niezwykła i przepyszna zupa, która może zaskoczyć nie jedną osobę. Jak większość potraw, powstała przypadkowo i nawet mnie samą smak zadziwił.
Przepis na duży gar zupy.
Składniki:
- 0,5 kg fasolki (mix zielonej i żółtej)
- jedna marchewka
- jedna mała pietruszka
- 1/2 pora
- surowy boczek 300g
- liść laurowy, ziele angielskie, sól himalajska, pieprz
- pietruszka zielona, koperek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łosoś dziki 200g
- opcjonalnie sos kokosowy (zdrowy odpowiednik sosu sojowego)
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w małą kostkę. Następnie umieszczamy warzywa w garnku razem z fasolką (fasolce odcinamy niepotrzebne końcówki). Całość zalewamy wodą (trochę ponad poziom warzyw) i gotujemy, aż zmiękną warzywa.
W między czasie możemy dodać liść laurowy (3 szt), ziele angielskie (3-4 ziarnka), kilka gałązek pietruszki, sól oraz pieprz.
Jeżeli warzywa zmiękną to dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego oraz pokrojony w kostkę i obsmażony boczek. Wyjmujemy gałązki pietruszki i dodajemy pokrojony koperek i listki pietruszki.
Na koniec dodajemy pokrojonego w kostkę surowego łososia oraz 2 łyżki sosu kokosowego (opcjonalnie). Pogotować jeszcze 5-10 min na małym ogniu i gotowe.
Smacznego