Zupa orientalna z kawałkami łososia. Do przepisu można użyć oczywiście innej ryby ale jednak łosoś najlepiej pasuje. Zupa w stylu orientalnym z dodatkiem imbiru, cytryny oraz z wiórkami selera. Dla osób, które nie lubią eksperymentów i odważnych połączeń w kuchni, może nie przypaść do gustu. Mnie natomiast, bardzo smakuje i dlatego dzielę się przepisem. Możliwe, że akurat Ty również gustujesz w orientalnych smakach.
Składniki:
- 1 marchewka
- 1/2 pietruszki
- mały kawałek selera
- 2 gałązki lubczyku
- por – biała część (8 cm)
- mała miseczka selera wiórki (ze słoika)
- koper – mała garść
- bazylia (zielona lub czerwona) ok. 7 listków
- łosoś 300g
- imbir
- zest z cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- mleko kokosowe 100 ml
- sos sojowy – 1 łyżka
- przyprawy: szczypta curry, szczypta kuminu, 1 łyżeczka soli
Zaczynamy od pokrojenia warzyw w słupki (por, marchewka, pietruszka, seler).
Do garnka z wodą (ok 1,5 -2 l wody) wkładamy warzywa (marchew, seler i pietruszka) oraz lubczyk i bazylię. Gotujemy ok 15 minut i po tym czasie dopiero dokładamy pora i przyprawiamy (sól, curry, kumin). Całość gotujemy ok 20 minut, aż do zmięknięcia warzyw. Po tym czasie dorzucamy pokrojonego w kostkę łososia, sok z 1/2 cytryny, odrobinę startego imbiru, troszeczkę zestu z cytryny (skóra z cytryny), mleko kokosowe 100 ml, pokrojony koperek, sos sojowy (opcjonalnie) 1 łyżka i wiórki selera. Pogotować całość ok 2 minuty (aż łosoś się “ugotuje”) i można nakładać na talerze. Najlepiej smakuje jak lekko przestygnie.
Smacznego