Mój koszyk

Zupa orientalna z kawałkami łososia. Do przepisu można użyć oczywiście innej ryby ale jednak łosoś najlepiej pasuje. Zupa w stylu orientalnym z dodatkiem imbiru, cytryny oraz z wiórkami selera. Dla osób, które nie lubią eksperymentów i odważnych połączeń w kuchni, może nie przypaść do gustu. Mnie natomiast, bardzo smakuje i dlatego dzielę się przepisem. Możliwe, że akurat Ty również gustujesz w orientalnych smakach.

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 2 gałązki lubczyku
  • por – biała część (8 cm)
  • mała miseczka selera wiórki (ze słoika)
  • koper – mała garść
  • bazylia (zielona lub czerwona) ok. 7 listków
  • łosoś 300g
  • imbir
  • zest z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • mleko kokosowe 100 ml
  • sos sojowy – 1 łyżka
  • przyprawy: szczypta curry, szczypta kuminu, 1 łyżeczka soli

Zaczynamy od pokrojenia warzyw w słupki (por, marchewka, pietruszka, seler).

Do garnka z wodą (ok 1,5 -2 l wody) wkładamy warzywa (marchew, seler i pietruszka) oraz lubczyk i bazylię. Gotujemy ok 15 minut i po tym czasie dopiero dokładamy pora i przyprawiamy (sól, curry, kumin). Całość gotujemy ok 20 minut, aż do zmięknięcia warzyw. Po tym czasie dorzucamy pokrojonego w kostkę łososia, sok z 1/2 cytryny, odrobinę startego imbiru, troszeczkę zestu z cytryny (skóra z cytryny), mleko kokosowe 100 ml, pokrojony koperek, sos sojowy (opcjonalnie) 1 łyżka i wiórki selera. Pogotować całość ok 2 minuty (aż łosoś się “ugotuje”) i można nakładać na talerze. Najlepiej smakuje jak lekko przestygnie.

Smacznego

Zmień swoje ciało i życie w FIT body Club!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz również

www.fitbodyclub.pl © 2019-2023