Mocno pomidorowa zupa ze świeżych pomidorów. Sezon pomidorowy w pełni, obecnie jest duży wysyp pomidorów. To właśnie o tej porze roku są najsmaczniejsze, dlatego trzeba korzystać.
Dzisiaj pomidory w postaci przepysznej zupy. Przepis mało składnikowy oraz prosty. Czas przygotowania to ok 1h i 10 minut.
Składniki:
- 1 kg pomidorów bardzo dojrzałych
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli himalajskiej
- duża łyżka bazylii suszonej
- łyżeczka przyprawy Indyjskie CURRY
Pomidory pokroić na kawałki i poddusić na patelni do miękkości (aby się rozgotowały) ok 1h. Kolejno dodać 1 litr wody (na patelni lub jeśli się nie mieści to do garnka przełożyć pomidory i dodać wody). Całość zagotować, dodać soli, przypraw. Na koniec przecedzić zupę przez sitko, aby pozbyć pestek i skórki od pomidoru.